Related Posts with Thumbnails

18 december 2009

Irving Penn: fotoutställning i London

Den amerikanske fotografen Irving Penn avled i höstas 92 år gammal. Jag minns hur jag som barn satt på vinden i sommarhuset och bläddrade i gamla nummer av Life, och fascinerades av hans foton. Oavsett om de var modebilder, stilleben eller foton av "exotiska" folk, satte hans bilder min fantasi i rörelse. Nu är hans arbete avslutat, och flera stora museer arrangerar minnesutställningar. Skall du till London i vår har du chansen att se en stor utställning på the National Portrait Gallery med 120 foton av Penn från 1944 till idag. Utställningen pågår 18 februari - 6 juni 2010.

Självporträtt.

Favoritmodellen på 1950-talet.

Sömmerskan och "hennes" modell...
Picasso at La Californie, Cannes, France, 1957


Georgia O'Keffe, Truma Capote m.fl.
Miles Davies (nedan)


Ung fåraherde, Marocco, 1971

Cuzco barn, Peru, December, 1948

Three Asaro Mud Men, New Guinea, 1970


Sena modebilder:

Du hittar massor av foton av Penn på nätet. Här några exempel:


9 december 2009

Turnerpriset 09 av tillfällig art

Årets Turnerprisvinnare är Richard Wright, konstnären bakom den spektakulär väggmålning i bladguld, som för närvarande pryder en vägg i londonmuseet Tate Britain. Målningen är tillfällig: den kommer att försvinna när utställningen stänger i januari. Och det är själva poängen med Wrights konstnärskap - hans skapelser är tillfälliga och förstörs/försvinner när galleriet/museet avslutar arrangemanget (se nedan). Men en handfull av hans verk har levt vidare. Det är dom, som han målat i byggnader vars ägare valt att inte måla över dem. Hur blir det på Tate? Nu när Wright belönats med Englands största konstnärliga utmärkelse? Läs mer på The Guardians webbplats



2 december 2009

Kvinnobilder från 1900

National Portrait Gallery i London, har en helt underbar museishop, som också säljer och skickar till hela världen via sin webbshop. Bland annat hittade jag dessa vykort från förra sekelskiftet. Ett alternativ till konventionella julkort?


ShareThis